понеділок, 27 березня 2017 р.

6 найгірших фактів про роботу в книжковій крамниці



 Авторка: Даніка Елліс

Імовірно, вам не треба розповідати про безліч дивовижних речей, які є в книгарнях. Думаю, всі книголюби про це знають. Серед усіх видів зайнятості у роздрібному бізнесі робота продавця у книжковому магазині неймовірно приваблива, адже в ній є: веселі та розумні колеги, цікаві покупці, що поводяться покійно та невимушено, і найголовніше – постійне перебування серед книжок!

Хоча, як на будь-якій роботі, тут теж є недоліки. По-перше, вам ніколи не дозволять просто так всістися та почитати нову книжечку, яка щойно поступила до крамниці. Тут треба мати сталеві нерви! А ще вам ніхто й ніколи не розповість, наскільки часто та в якій кількості вам на ноги чи на голову падатимуть томи з полиць та стелажів. І навіть з урахуванням усього цього ви вважаєте роботу в книгарні – найкращою роботою в світі. Але настав час підняти завісу таємниці та показати вам, що ж насправді являє собою робота продавця книжок. Ось всі факти з життя цих щасливчиків.   

     1. Ви витрачаєте на книжки всі свої гроші

Це неминуче. Ви починаєте працювати у книжковій крамниці, вам надають привабливу знижку як для працівника. Аж раптом ви усвідомлюєте, що вже працюєте тільки на книжки. Цілком імовірно, що ви витратили на книги більше грошей, ніж планували, але зараз вони оточують вас скрізь. А ще й нові постійно поступають до крамниці. Іноді ви купуєте книжку, яка вам не дуже й подобається, але ж це рідкісний екземпляр, який опинився у вашій книгарні! Потім ви приходите додому і розумієте, що придбали її під час розумового засліплення, і читати її зовсім не збираєтеся. Зі свого досвіду скажу, що для того, щоби виховати в собі відчуття норми та не витрачати всі гроші на купівлю книжок, потрібні роки наполегливої праці над собою.

2. Ваш список «Хочу прочитати» стрімко та неконтрольовано поповнюється

Навіть якщо ви не будете витрачати купу грошей на купівлю, ви все одно зіткнетеся з безліччю книжок, які захочете прочитати. Можливо, ви опануєте себе та не будете поповнювати свій «маст рид». Або замість купівлі, запишетеся до бібліотеки. Однак з’явиться інша проблема: у вас надто багато в переліку книг, які ви хочете прочитати. І вас немає шансів встигнути все прочитати між консультацією клієнтів, розкладанням книг на полиці та іншою своєю роботою в книгарні.

         3. Вас дратують інші книгарні

Безумовно, ваша радість від вивчення асортименту інших крамниць значно зменшилася, відколи ви почали працювати у своєму магазині. По-перше, важко купувати книжки в інших місцях, коли у вас тут така чудова корпоративна знижка. Але навіть якщо ви плануєте щось купити в інший книгарні, вам доволі складно в ній зорієнтуватися. Адже ви настільки звикли до розташування стелажів у вашому магазині, що вам не спадає на думку, що книга, яку ви шукаєте, може бути відсортована за якимось іншими критеріями та, відповідно, стояти в інших розділах. І, звісно ж, ви завжди порівнюєте інші книгарні з тією, де працюєте. Але це дуже бентежить, коли ви стикаєтеся з чимось, що в інших крамницях працює краще, ніж у вашій.

    4. Книги важкі

Мені не подобається, що я працюю в магазині з трьома поверхами та без ліфта. Це означає, що щотижня я тягаю вгору та вниз по 40 фунтів книжок. У нас також є полиці, що сягають стелі, отже я постійно піднімаюся та спускаюся по драбині. Навіть у книгарні меншого розміру полиці – це справжнє випробування фізичною активністю.

     5.  Деякі книги постійно асоціюються з грубими людьми

Зазвичай клієнти книжкових крамниць – прекрасні люди. Але, як і у всіх закладах обслуговування, ви іноді стикатиметеся з  неввічливими особами. На жаль, для вас книга, яку така людина купує, чи автор можуть надалі стати огидними. А якщо таке з якоюсь у вас відбувається  кілька разів, то ви навряд чи колись подолаєте цей негативний влив. І книжка чи автор, на жаль, вже ніколи не зможе вам сподобатися.

    6.  Вам треба допомагати людям у пошуках… сумнівної літератури

Далеко не кожен клієнт розповідає про свої читацькі смаки. І це чудово. Звісно ж, я не осуджую людину за те, що їй подобається автор чи жанр, які я терпіти не можу. Я спокійно відшукаю для вас книжку про лікування власною сечею (хоча й розповім про це колегам на перерві).

Для мене найгірша річ в роботі в книжковій крамниці – допомога людям відшукувати книги, які я вважаю аморальними.  Це книжки, що пропагують нацизм, маніпуляцію жінками заради отримання від них сексу, які містять дезінформацію чи відверту брехню тощо. Коли клієнт починає розхвалювати такі книги, говорити про свої переконання, які вам особисто огидні, дуже важко тримати спокій. Це жахливе становище для працівника, адже вони повинні бути привітними та усміхненими з усіма покупцями. І цей момент по-справжньому важкий та неприємний у нашій роботі.

За матеріалами: Bookriot
Переклад: Аліна Горбачова

Немає коментарів:

Дописати коментар