понеділок, 6 березня 2017 р.

Книжковий виклик - весна 2017: Остап Вишня "Вишневі усмішки. Заборонені твори"


Завдання № 1 – книжка із зеленою обкладинкою

«Вишневі усмішки» виявилася найзеленішою книжкою у моїй бібліотеці. Я цьому дуже рада, оскільки приємно розпочати весну з прекрасної класики української сатири та гумору. Проте тривалий час не все було весело як із самими усмішками, так і з їхнім автором – Павлом Губенком, якого всі знаємо як Остапа Вишню.

Авторові довелося жити у вік шалених змін. Народився він за царських часів, жив у період більшовицької революції, був громадянином УНР, а згодом і УРСР. Саме фейлетони, написані 1919 - на початку 1920-х років (Кам’янець-Подільський період) ніколи за радянських часів не друкувалися, та послужили причинами кількох арештів автора. Через них він потрапив до ГУЛАГу. Засуджений до розстрілу, але доля була такою, що вирок змінили на 10 років таборів. Його використала система, але ж він залишився жити.

Це зелене видання являє собою повне зібрання всіх творів Остапа Вишні, розташовані у хронології написання. Починаємо знайомство з фейлетонів періоду УНР, коли сатирик жив та працював у Кам’янці-Подільському, на той час фактичної столиці УНР. Заборона на друк цих сатиричних мініатюр була знята лише наприкінці 1980-х років.

А далі – суто вишневі усмішки, багато з яких є програмними творами, і отже добре знайомі багатьом: сільські, мисливські, київські, літературні, закордонні, кримські. Також в книзі є відоме оповідання «Зенітка».

Остапа Вишню обожнював український народ. Його мова проста та невибаглива, наче він сам розмовляє з тобою, сидячи літнього вечора у затінку дерев.
Дуже люблять та шанують великого сатирика й зараз, адже з нього розпочався жанр українських гуморесок та усмішок.

Отже читайте та научайтеся. І неодмінно усміхайтеся!


Немає коментарів:

Дописати коментар