пʼятницю, 31 березня 2017 р.

Книжковий виклик - весна 2017: Томас Гарді "Під деревом зеленим"


Завдання № 6 – класика, яку давно хотіли прочитати
Роман «Під деревом зеленим» Томас Гарді написав у віці 32 років, невдовзі після одруження. Мабуть, саме тому книга пронизана романтичними настроями. Також в оповіді багато автобіографічних елементів та родинних спогадів, адже Гарді виріс в такій самій місцевості, бачив повсякденне невибагливе життя, просте життя селян Вікторіанської Англії другої половини 19 століття.

Не зважаючи на назву (повна назва роману: «Під деревом зеленим або Меллстокський хор. Сільські картини в дусі голландської  школи»), основна сюжетна лінія в романі все ж таки любовна. Хоча й відбувається вона на фоні поневірянь меллстокських музик, які з призначенням нового священика виявилися непотрібними приходу.
Але далеко не все у творі так сумно ;-) Тим більше, що історія відбувається в чудовій сільській місцевості Вікторіанської Англії. Особливість роману я бачу у розподілі подій за порами року. Розділи книги саме так і називаються: Зима, Весна, Літо, Осінь. Кохання Діка та Фенсі зародилося під Різдво, і добігло логічного фіналу – весілля – прекрасною весною, коли квітнуть сади, видобувають мед бджоли та зеленіють дерева. Власне, головним героєм можна вважати і «дерево зелене», адже саме воно фігурує у назві. Але з’являється цей об’єкт тільки наприкінці книги. Не дивіться, що йому відведено в романі так мало місця, дерево зіграє свою особливу роль ;-)
Окрім суто любовної, в романі піднімаються також суспільно-культурні теми тогочасної Англії. Епоха королеви Вікторії добігає кінця, і багато чого змінюється в житті англійців. Наприклад, такі зміни можна побачити в оновленні церкви: новий священик Меллстокського приходу хоче встановити в церкві орган, через це музики змушені прийняти свою долю. Та вони не дуже й опираються новим віянням. Також оновлення життя відчувається й у зміні ролі жінки в родині та суспільстві. Батько Фенсі в розмові із Діком, який прийшов просити благословення на одруження, каже:
«Если какой-нибудь джентльмен увидит, что она ему ровня по образованию и пожелает на ней жениться, а она - выйти за него, он не будет смотреть на нее сверху вниз из-за того, что она беднее».
Доволі сміливі думки ще донедавна, у 70-х роках 19 століття вже дедалі більше розповсюджуються. Звісно ж, у сільській місцевості подібні речі ще довго не віталися, проте початок було покладено.
Прекрасний зразок ранньої творчості одного з найяскравіших останніх представників літератури Вікторіанської Англії Томаса Гарді. Пізніше він напише свої геніальні твори «Подалі від шаленої юрми», «Тесс з роду д’Ербервіллів», «Джуд непомітний», «Мер Кестербріджа» та інші, якими весь світ зачитуватиметься й через століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар