суботу, 18 листопада 2017 р.

Блейк Крауч «Темна матерія»



Уявімо, що реальності не існує. Тобто вона є, але перебуває в суперпозиції. З точки зору квантової механіки, об’єкт, перед тим, як відбудеться спостереження за ним, одночасно перебуває у невизначеному стані - у суперпозиції. І тільки коли ми починаємо спостерігати за цим об’єктом, він отримує якійсь визначений стан. Визначений нашим спостереженням.

Отже об’єктивної реальності не існує. Є тільки суб’єктивна. І стає вона такою, коли ми починаємо зосереджувати свою увагу на певних діях, сюжетах, емоціях тощо.
Наукові експерименти в галузі квантової фізики вже довели багато речей, в які важко повірити звичайному розуму. І дослідження в світі тривають. Хтозна, куди людство може завести допитливість за кілька століть чи навіть десятиліть?

У всі часи «безумству хоробрих співаємо ми славу». На кожну епоху знаходився свій божевільних першопроходець, але саме завдяки ним людина рухалася до знань. Блейк Крауч у своєму романі описав одного такого відчайдуха сучасності, який створив особливий Куб для того, аби приборкати всі можливі реальності. А вони виявилися нескінченними. І найстрашніше дізнатися, що науковий переворот створив… ти. Хоча тобі про це геть нічого не відомо…

Містичний трилер «Темна матерія» можна сміливо читати без побоювань поринути у вир фантастичних нагромаджень. В романі наукове підґрунтя вдало поєднане із тим, що досі не повністю досліджено: функціонуванням розуму, підсвідомістю, психікою. Це шалено цікава суміш, та ще й приправлена плавним розгортанням сюжету та помірним «нагнітанням» атмосфери.

Краучу вдалося проникнути в глибини людської свідомості, добряче там покопирсатися й створити для нас захопливу історію, після якої хочеться збагачуватися новими знаннями.


Кінцівка роману не має однозначного закінчення. З одного боку, це страшенно не зручно, адже 400 сторінок із тремтінням чекаєш розв’язки. Але завдяки цьому ми маємо розкішну можливість відчути себе творцями нової реальності.

Немає коментарів:

Дописати коментар