пʼятницю, 17 листопада 2017 р.

Максим Ильяхов, Людмила Сарычева "Пиши, сокращай"

За професійне життя мені довелося прочитати багато літератури про писання інформаційних текстів. Переважно то були статті в інтернеті, оскільки книжок для копірайтерів не так багато. Видання Максима Ільяхова та Людмили Саричєвої з усією відповідальністю можу назвати якісним навчальним посібником для тих, чиєю роботою є створення інформаційних, рекламних, маркетингових, журналістських та публіцистичних текстів.

Автори пропонують починати створення будь-якого сильного тексту з його мети: турботи про клієнта. Це фундаментальна установка. Всі інші ознаки тексту – ефективність, легкість читання, переконання, корисність тощо – матимуть сенс лише після того, як автор зрозуміє головну істину.

Структура книжки побудована на підставі десяти правил сильного тексту. Кожне правило поступово розкривається в кожному розділі, де розглядаються особливості нюансів побудови текстів на конкретних прикладах.
Користь посібника беззаперечна, проте я вирішила окремо описати переваги та недоліки цієї праці, які впадали в око під час читання.

Переваги:

Структура. Книжка побудована від простого до складного.

Практичність. Читачу пропонуються невеличкі вправи із виправлення тематичних помилок у тексті відповідно до теми, що розглядається у розділі. Всі тексти автори взяли зі своєї практики або з реальних інтернет- чи друкованих джерел.

Актуальність. Приклади текстів взяті з сучасного життя країни, в якій мешкають автори, а також із сьогоденних реалій різних професій, соціальних та економічних тем.

Простота викладення матеріалу. Як і належить якісному навчальному посібнику.

Візуалізація. Різні шрифти, розмір текстів, відступи, оформлення головної думки в яскраву рамку, перекреслення, підкреслення, розподіл текстів-прикладів у стовпчики. 

Все це допомагає правильно та швидко сприймати написане.

Недоліки:

Вага. Книжка важить 637 грамів. Це багато. Книжку не зручно довго тримати в руках, а брати в транспорт і поготів.

Вартість. Книга коштує більше 300 гривень. Я не зрозуміла, звідки така ціна.

Скріплення. Книжковий блок наче і міцно прошитий та заклеєний, але щільність скріплення не дозволяє вільно розкриватися розвороту.

Комікси. Кінець кожного розділу супроводжує частина коміксу, який ілюструє пройдену тему. Загалом ідея хороша, але мене комікси у цій книжці дратували. Вважаю їх зайвими.

Помилка у власній назві. В одному з прикладів автори назвали Білорусь Білорусією. На мій погляд, це доволі груба помилка для фахівців.

Протиріччя. В одному з розділів автори закликають відмовитися від оцінок у тексті, писати об’єктивно та робити власні висновки. В іншому ж розділі наводяться приклади оцінювальних суджень. Мене це неприємно вразило.

Додаток "За кулисами". Опис зі світлинами про те, як готувалася книжка. Для мене це не є цікавим, отже сприйняла розділ за марно витрачені кілька сторінок (нагадую про вагу книги...).

Попри наявність у книзі «мінусів» вона все одно вчить головному – турботі про клієнта. І ця турбота (про читача) відчутна під час роботи з книжкою.



Немає коментарів:

Дописати коментар