пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

Фредерік Лалу «Компанії майбутнього»

Бекграунд: Свою книгу Фредерік Лалу, колишній партнер відомої консалтингової компанії McKinsey & Company, написав 2014 року, і вона одразу ж стала бестселером на Amazon.
Сьогодні Фредерік Лалу працює коучем, бізнес-консультантом топ-менеджерів, які бажають вивести свої компанії на кардинально новий рівень, спираючись на вимоги новітнього часу, та які не бояться масштабних трансформацій. Сам автор розповідає, що під час роботи з керівниками він виконує роль спаринг-партнера, вислуховує їхні запитання, ставить свої, а потім вносить пропозиції та дає поради.
Більшість книжок із бізнесу присвячена секретам завоювання ринку, способам знешкодження конкурентів та методам збільшення прибутку. Тобто всі вони пропонують топ-менеджерам інструменти для гри у бізнес у межах поточної парадигми управління. «Компанії майбутнього» зовсім про інше. Автор переводить нашу увагу із зовнішнього (прибутків, конкурентів, влади тощо) до внутрішнього – самореалізації, свободи самовираження та отримання задоволення від праці, яку вільно обираєш і за яку відповідаєш. 
Оригінальна назва: Reinventing Organizations: A Guide to Creating Organizations Inspired by the Next Stage of Human Consciousness
Видавництво: Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»
Наклад: 3000 примірників
Сюжет. «Компанії майбутнього» пропонує новаторський підхід до роботи компаній, де кожна людина – не гвинтик у величезній машині, а вільна особистість, що має можливість постійно розвиватися та отримувати задоволення від роботи.
Книга побудована на основі авторського дослідження 12 компаній, як комерційних, так і неприбуткових, що вже працюють за новаторськими принципами. Провівши тривалий час у пошуках таких організацій у різних куточках світу, Фредерік Лалу обрав кілька, які відповідають певним критеріям інноваційності.
Проведення дослідження передбачало дві групи запитань:
1. Структура, процеси та методи роботи – містить 45 запитань.
2. Умови виникнення компанії та її стабільної діяльності – містить 25 запитань.
Дослідження спиралося на публічно доступні матеріали про компанії, внутрішні документи, відвідування самих організацій та інтерв’ю з керівництвом і працівниками. До книги увійшло чимало цитат з інтерв’ю, а також у додатках повністю подані переліки обох груп контрольних запитань.
Перший розділ описує, як еволюціонували компанії в історичній перспективі, та пояснює, що кожного разу, коли людство переходило на новий етап свідомості, воно також винаходило радикально продуктивнішу організаційну модель. Чи можемо ми в сьогоденні зіткнутися з іще одним критичним моментом? Чи здатні знову здійснити такий стрибок?
Автор пропонує п'ять організаційних моделей, яким він дав назви за кольорами: червона, жовта, помаранчева, зелена та бірюзова. Кожен тип має свої критерії відповідно до епохи, коли вони були найефективніші, а також наводяться сучасні приклади таких моделей.
Червоні компанії: схожі на вовчу зграю, де відбувається постійна демонстрація влади вождем з метою втримання підлеглих у покорі. Головний важіль управління – страх.
Жовті компанії: подібні до армії або до католицької церкви. Висока організація ролей. Замкнутий цикл управління, відсутність нового, стабільність, суворе виконання процесів. Чітка піраміда ієрархії, управління здійснюється виключно згори вниз.
Помаранчеві компанії: порівнюються з машинами із безліччю маленьких гвинтиків. Головна мета таких компаній – подолання конкуренції, зростання та постійне збільшення прибутку. Новації допомагають бути попереду інших. Головний важіль управління – встановлення завдань та контроль за виконанням. Свобода передбачається тільки в межах виконуваних функцій. Такими є більшість сучасних комерційних структур.
Зелені компанії: родинна модель. Структура ще залишається пірамідальною, проте значно більша орієнтованість на мотивацію працівників завдяки делегуванню повноважень.
Бірюзові компанії: передбачають самореалізацію, яка стоїть на вершині піраміди потреб Маслоу. Бірюзова парадигма розглядає життя організації як особистий та колективний шлях до істинної мети. Рушійною силою є прагнення кожного працівника до своєї сутності та праця за покликанням. Форма управління – самоврядні команди. Головний важіль управління – повна довіра і відповідальність. Відсутність менеджерів середньої ланки. Обмежена кількість керівників. Відсутність посадових інструкцій та посад у звичному розумінні, вільний робочий час. Центральний апарат компанії є мінімальним, може зводитися до кількох осіб. Генеральний директор чи власник – лідер, якого поважають, але він не має права ухвалювати одноосібні рішення з будь-якого питання. Рішення ухвалюються шляхом внутрішнього консультування.
У другому розділі наводяться реальні практики бірюзових компаній. Використовуючи розповіді та приклади із різних ситуацій, автор детально описує, як працює цей новий спосіб організації роботи:
  • які структури мають такі організації;
  • як вирішують конфлікти;
  • як навчаються;
  • як добирають персонал;
  • як працюють інформаційні потоки;
  • яким чином відбуваються процеси бюджетування, звітності тощо.
Читач наче має можливість спостерігати щоденну роботу різних новаторських компаній, в яких працюють як 100 працівників, так і кілька десятків тисяч.
У третьому розділі розглядаються умови, необхідні для створення та розквіту бірюзових компаній, а також як можна трансформувати компанії, що вже давно працюють в інших парадигмах (зелені чи помаранчеві), у новаторську? І на які результати внаслідок цього можна очікувати?
Книга напрочуд практична, корисна та розумна. Людству дійсно варто враховувати процес еволюції свідомості, який триває. З кожним днем ми спостерігаємо творення нових технологій, для використання яких потрібен і новий погляд на життя. Наш світ постійно змінюється, і ми маємо змінюватися разом із ним: опановувати нові професії, отримувати нові знання, переформатовувати власний мозок. На зміну звичним типам організацій уже приходять нові, і опиратися цьому безглуздо. Ми живемо у надзвичайний час, і хочеться встигнути побачити, що принесе нам майбутнє. А як сказав відомий гуру менеджменту Пітер Друкер: «Найкращий спосіб передбачити майбутнє – це створити його».
Вам сподобається, якщо: ви відчуваєте, що сучасні реалії ведення бізнесу не приносять бажаних результатів, адже світ диктує нові правила. Ви хочете щось змінити, але не знаєте, що саме та яким чином.
Вам не сподобається, якщо: ви боїтеся свободи та відповідальності, яка є її обов’язковим наслідком.  
Головна причина прочитати: у наших силах створити набагато продуктивніші, щирі та цілеспрямовані компанії, школи, лікарні й державні установи.
Огляд опублікований на порталі Mind.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар