неділю, 22 січня 2017 р.

Тематичний читопис: все про наше тіло та здоров`я

Розпочинаю нову рубрику - "Тематичний читопис"

Буває, читання розподіляється за якоюсь темою, і відбувається це іноді навмисне, а іноді навмання. Проте якщо певна тема надто зацікавить, хочеться читати про неї більше. Ось так несподівано виникла ідея оформлювати поточне читання за тематикою. І для фіксації читопису корисно, і наприкінці року легше підбивати підсумки. Та й просто цікаво, що з того вийде ;)

Отже, розпочнімо з теми здоров`я. Хоча книжки, представлені нижче, охоплюють значно ширше розуміння цього слова. Це про саму людину. Про наше здорове та щасливе тіло, яке ми доглядаємо, про яке піклуємося, та яке нам за все віддячує гарним самопочуттям та довголіттям. Принаймні, так варто з цим тілом поводитися.

Для того, щоб домовитися із власним організмом про спільне гармонійне існування, варто детально дізнатися, як він функціонує. І зараз є гарні книжки, в яких просто, зрозуміло, детально та дещо з гумором описано все те таїнство, що відбувається там, в глибині тіла.

1. Гевін Френсіс "Дивовижні пригоди в середині тіла"




Книга написана лікарем. І не просто лікарем, а дуже допитливим лікарем, який цікавиться не тільки тим, що відбувається в людському організмі, а й щиро прагне пояснити це пересічній людині, далекій від медичних термінів. 

В своєму житті Гевін Френсіс поєднав дві пристрасті: медицину та географію. І через це на світ народилася гарна пізнавальна книжка - цікава подорож крізь наше тіло у вигляді путівника.

2. Джулія Ендерс "Внутрішня історія. Кишківник - найцікавіший орган нашого тіла"



Чому люди соромляться свого кишківника та його функцій? Адже це цілком природний процес - перетравлювання їжі та випорожнення. Без нього людина не зможе жити. Ми надто багато приділяємо уваги своїй зовнішності, при цьому часто повністю забуваємо про увагу до кишківника.

Авторка повертає нашу забуту увагу до цього важливого органа. Але окрім важливості, в ньому дуже багато цікавого! Чи знаєте ви достеменно, як саме працює наш "орган внутрішнього згоряння"? Впевнена, не знаєте. Настав час дізнатися. І, можливо, нарешті полюбити свій кишківник.

3. Дік Свааб "Ми - це наш мозок"


Ще один малодосліджений орган нашого тіла - мозок. Століттями лікарі намагаються зазирнути в нього в прямому та переносному смислі, віднайти причини всіх тих процесів, що там відбуваються. Багато чого їм вже вдалося. Але, здається, доки існуватиме світ, доти науковці розгадуватимуть безліч таємниць функціонування мозку.

Нідерландський нейробіолог створив для людей чудову книжку-подорож до цієї terra incognita людини. В ній ми знайдемо відповіді якщо поки й не на всі запитання, то на дуже багато з них.

4. Колин Кэмпбелл "Китайское исследование"

Тема харчування зараз дуже суперечлива. Існує безліч теорій здорового харчування, іноді навіть часто суперечать одна одній. Що їсти, аби схуднути? Що їсти, аби мати міцне здоров`я та ніколи не хворіти? Чи корисні продукти, які піддавалися термічній обробці? А що там із сироїдінням?

На кожне з цих запитань різні люди знаходять свої відповіді. І дотримуються у власному харчуванні тільки тих принципів, які їм зручні та зрозумілі. А якщо ви - той чи та, хто досі не визначився із власною теорією харчування, варто почитати це дослідження.

Книжка розповідає про те, як впливає харчування на здоров`я. Оповідь побудована на основі відомого масштабного дослідження про зв`язок між споживанням продуктів тваринного походження та низкою хронічних захворювань.

Досліджуйте, і віднайдете свою істину.

Бувайте здорові!






Немає коментарів:

Дописати коментар