вівторок, 16 травня 2017 р.

Книжкова Ісландія або північний феномен читання



Að ganga með bók í maganum 
ходити із книгою в животі (ісландська приказка).



Ісландці жартують, що читання – це їхній національний вид спорту. Щороку Ісландія видає більше книг на душу населення, ніж будь-яка інша країна світу. Якщо зважати на те, що населення Ісландії складає трохи більше 300 тис. жителів (для порівняння – у Херсоні проживає майже 295 тис.), то не дивно, що цю маленьку холодну країну вважають найбільш читомою в усьому світі. 

  Ісландець у книжковому магазині

Історично склалося, що більшість книг в Ісландії продаються з кінця вересня до грудня. Це національна традиція, і вона має назву: Jólabókaflóð, або «Різдвяна книжкова повінь».



«Культура дарування книги дуже глибоко вкоренилися в тому, як сім'ї сприймають свято Різдва», - говорить Кристіян Б. Йонассон, президент Асоціації видавців Ісландії, -  «Як правило, ми вручаємо подарунки в ніч на 24-е, і люди проводять ніч читання. Багато в чому це є основою видавничого сектора в Ісландії».



Щороку Jólabókaflóð починається з видання Bókatíðindi («Книжкові новини»). Це каталог нових публікацій від Асоціації видавців Ісландії. Він поширюється безкоштовно у поштові скрині кожного ісландського будинку.

Якщо ви раптом знаєте ісландську мову, то можете погортати каталог на сайті Félag íslenskra bókaútgefenda, Ісландської Асоціації видавців.

Звідки ж у ісландців така книжкова манія?

Історія ісландської літератури почалася разом із історією країни, коли у ХІІІ столітті перші поселенці почали складати саґи про своїх предків, і складають їх донині. Але, крім глибокої традиції, сьогоднішній книжковий бум в Ісландії пов’язаний із двома подіями.

Перша – це здобуття незалежності від Данії 1944 року, коли література могла об’єднати націю. 

Другою подією стала kreppa – тяжка економічна криза 2008 року. Три найбільших банки країни зазнали краху, багато людей втратили роботу – порятунком виявилася література.

Проте вже 2009 року Рейк’явікська міська бібліотека видала читачам 1,2 млн книжок – і це в місті з населенням 200 тисяч жителів!

А ще в Ісландії є телешоу Kiljan, яке повністю присвячене книгам.

2011 року ЮНЕСКО оголосило Рейк’явік містом літератури.

                                               Книжкова крамниця у Рейк'явіку

Ісландці дійсно люблять книжки. І ця любов розповсюджується на більшу частину населення країни. Дослідник Балдур Б’ярнасон так говорить про ісландську книжкову індустрію:
«Якщо подивитися на розподіл продажів книг у Великобританії та США, то більшість продажу книг насправді купує меншість людей. Далеко не всі купують багато книг. Всі інші купують одну книгу на рік, якщо вам пощастить. В Ісландії це найбільш розповсюджено. Більшість людей купують кілька книг на рік».

БіБіСі стверджує, що кожен десятий ісландець написав хоча б одну книгу. Буває, що письменниками є кілька людей у родині – тоді вони намагаються видавати свої книжки по черзі, щоби не забирати одне в одного читачів у дні Jólabókaflóð.

Ісландці не тільки трепетно та уважно ставляться до збереження своєї мови, природи, а ще є найбільшими шанувальниками книг. Будьмо як ісландці!

Просто подаруйте найближчими днями своїм друзям чи рідним хоча би по одній книжці. Світ стане кращим від цього.
 

За матеріалами:  npr.org, lampimampi
Переклад: Аліна Горбачова

Немає коментарів:

Дописати коментар