пʼятницю, 30 березня 2018 р.

Жан-Крісто́ф Ґранже "Лонтано", "Конґо Реквієм"


Якщо ти наважишся викликати найдавніших духів, переконайся, що в тебе на це є дуже вагома причина. 
Якщо ти відчуваєш незрозуміле тяжіння до африканської магії, краще тобі спробувати віднайти причину.
Якщо все життя твоє єство веде боротьбу між жагою насильства та тваринним страхом його зчинити, одного разу те чи інше переможе.
Якщо твоє народження було наслідком страхітливих дій минулих поколінь - тобі судилося боротися зі злом до останнього подиху.

Людина може пережити будь що, оскільки наділена неабиякою силою все забувати. Вона може затовкти жахливе минуле в настільки глибокі закомірки свідомості, що дістати його звідти буде неможливо без додаткових жертв. 

Родина Морванів - це потужний та надміцний клан, де немає місця стороннім людям і зайвим спогадам. Голова сім'ї - шеф французької поліції, який дозволяє собі якщо й не все на світі, то багато чого. Мати - мовчазна й загадкова колишня хіпі зі спадковим захворюванням та жертовною місією власного життя. Троє дітей - сакральний скарб Ґреґуара Морвана, кожен з яких є одночасно й персональним суддею совісті батька. Старший син, Ерван, керівник відділу розслідувань злочинів. Середній, Лоїк, талант фінансиста та біржового маклера поєднує з талантом героїно-кокаїнового зашквару. Молодша дівчинка Гаель... Гарна, некерована, розумна шльондра. Вона для батька є найсвятішим подарунком долі. І водночас найсуворішим янголом покарання.

Долі всіх членів уявного, виплеканого Ґреґуаром протягом сорока років у найдрібніших деталях клану Морванів, переплетені настільки сильно, що "ефект метелика" - просто грубе ремесло в порівнянні з тим впливом, що здійснює одне на одного ця сімейка. Усе почалося й закінчилося сорок років тому в далекому Конго. Все почалося знов у Франції. І не закінчиться доти, доки триває дія магії чорних, яка є давнішою за цей світ.

"Лонтано" дає читачу все, що він має знати про героїв. Принаймні на певний час. А ще злегка піднімає завісу більш страшних таємниць, що заховані не тільки в серці Африки, а й у індивідуальній і колективній пам'яті Морванів. І якщо в першому романі герої ведуть боротьбу із зовнішнім ворогом, то в "Конго Реквієм" розпочнеться власна вендетта для того, хто водночас був і жертвою, і катом...

Прекрасні трилери. В них є надто багато всього: страшні африканські реалії, корупція, ритуальне людожерство, насильство, торгівля зброєю, диктатура, злочини проти людства, рабство, гроші, гроші, гроші... шалені гроші, кров, тортури та найпотворніші вбивства. Але навіть міліметра подій чи зображень неможливо вилучити, тому що Ґранже з ювелірною майстерністю вибудував кожну деталь, поєднав її з іншою, та зв'язав тільки йому відомими вузлами. Їх усі можна розплести, тільки чи готові ви будете до фіналу?



Немає коментарів:

Дописати коментар