четвер, 15 березня 2018 р.

Сергій Плохій «Брама Європи»


Формування України як держави, а українців як нації було довгим та складним. Країна понтійських степів, з родючими землями та культурним розмаїттям, протягом своєї тисячолітньої історії в буквальному сенсі була «брамою», кордоном між Заходом та Сходом, межею християнства та мусульманства, Європи та Азії. Зручні та привабливі торговельні шляхи, виходи до моря, чорноземи – кого тільки все це не приваблювало на ці землі, та з ким тільки нашим прародичам не доводилося битися, захищаючи своє від зазіхань. Чинити опір загарбникам ми продовжуємо й сьогодні.

У книжці професора історії Гарвардського університету минувшина та сучасність України розкладена за періодами - від першої появи слов’ян та вікінгів на понтійських землях до сьогоднішньої російсько-української війни. Кожний етап розвитку української держави автор продемонстрував на тлі становлення інших країн, особливо європейських, оскільки Європа завжди становила важливу частину нашої історії, а Україна – європейської.

Ця масштабна праця являє собою фаховий та об’єктивний життєпис України, викладений доволі просто й докладно. Жодної авторської емоції в книжці немає. Присутній тільки фактаж, що базується на ґрунтовних дослідженнях самого пана професора, так і світових істориків. А якщо комусь забажається глибше поринути в тему, наприкінці зазначений перелік рекомендованої літератури на семи сторінках.
Цікавими додатками в книжці є:

1.    Історичні мапи українських територій різних часів (Грецькі колонії 770-100 рр. до н.е., Київська Русь, Руські князівства, Золота Орда, Землі Речі Посполитої, Козацька Україна, Гетьманщина, радянська Україна, російсько-український конфлікт).
2.    Хронологічна таблиця історичних подій Русі/України у контексті світової історії.
3.    Перелік усіх постатей, що творили історію нашої держави – від Олега до Президентів України. Усі імена та роки життя діячів згруповані за родом діяльності: Київські князі, правителі галицько-Волинського князівства, релігійні та культурні діячі, діячі мистецтв та науки, Козацькі гетьмани, політичні діячі, письменники та митці та багато інші.

«Брама Європи» завдяки своїй науковості та легкості викладення являє собою розкішний підручник історії. І його варто читати не тільки школярам та студентам, а усім українцям задля оновлення знань щодо своєї історії, спростування нав’язаних у минулому міфів та перекручених фактів. Ми, українці, маємо право пишатися своєю країною, її історією, а також тією роллю, яку ми відігравали та відіграємо у зміні світу. Не дарма автор присвятив книжку «Громадянам України». Як не крути та щоб там не казали сучасні загарбники, Україна в усі часи своєї бурхливої історії орієнтувалася на європейський шлях. Наше майбутнє ми вже обрали, і від нього залежить і майбутнє Європи також. Так є і так буде.

Немає коментарів:

Дописати коментар