пʼятницю, 28 липня 2017 р.

Звички: де знайти сили їх змінити?



Частіше ходити пішки, не наїдатися на ніч, не зависати у соціальних мережах… Ми сповнені рішучості змінитися, але залишаємося там, де й були. Як «переписати програму» життя, яке нас уже не влаштовує? Чотири книжки, які допоможуть себе мотивувати. 

«Цього року я… Як змінити звички, дотримуватися обіцянок або зробити те, про що ви давно мріяли» М. Дж. Раян


«Посієш звичку – пожнеш характер, посієш характер – пожнеш долю», - ця мудрість відома нам із дитинства. Але чого ж нам настільки важко сіяти корисні звички? Чому наші автоматичні дії володарюють над нами? «Люди можуть змінюватися, - стверджує бізнес-тренер та коуч М. Дж. Раян. – Але те, про що легко говорити, не завжди легко здійснити. Адже наш мозок запрограмований на прагнення виконувати те ж саме – знов і знов». І щоби скористатися іншою властивістю наших сірих клітинок – пластичністю – необхідна серйозна практична робота. «Більшість дослідників головного мозку говорять про період від 6 до 10 місяців – наскільки ж це відрізняється від рекламних обіцянок семиденних тренінгів», - зазначає М. Дж. Раян. І докладно розповідає, як повірити у себе, сформулювати конкретні завдання та встановити чіткі часові обмеження, а головне – не відступати від запланованого у той період, поки звичка ще формується.


«Без жалю до себе. Розширюй межі своїх можливостей» Ерік Бертран Ларссен

Ерік Бертран Ларссен дивиться на процес формування корисних звичок більш оптимістично: він запевняє, що дія стає природною вже після її 13-кратного повторення. Важливо лише під час набуття нової звички робити все усвідомлено. І він пояснює, як саме. Про те, як розширювати межі своїх можливостей та досягати мети, яка здавалася недосяжною, Ларссен пише, спираючись на власний досвід та приклад своїх знайомих та клієнтів. Авжеж, жодна інша книга не може стати довгостроковим мотиватором, але підштовхнути до наступного кроку вона здатна.


«Одна звичка на тиждень. Зміни себе за рік» Бретт Блюменталь

«Вчіться робити перерви», «Не соромтеся дякувати іншим», «Не засиджуйтеся у своїй зоні комфорту», «Записуйте все» - ці та ще 48 корисних навичок, умовно розподілених на весь рік (один тиждень на засвоєння однієї навички), є основою авторської програми велнес-тренера із 20-річним досвідом Бретт Блюменталь. Свій метод «маленьких кроків», поступових змін вона вже використовувала в інших своїх книгах для підтримки фізичної форми та для формування здорових харчових звичок. Тут же йдеться про досягнення злагоди загалом, про позитивні зміни у розумовому та душевному стані. Авторка обіцяє, що, просуваючись за її планом, ви за рік зможете краще долати стреси, будете більш працездатними, зможете легше запам’ятовувати інформацію та відчуватимете себе більш задоволеними життям. Можна випереджати графік та опановувати нові звички у власному темпі, але Блюменталь наполягає на впровадженні усіх 52 змін: вони працюють тільки у комплексі.

 

«Легкий спосіб розпочати нове життя. Як позбутися стресу, внутрішніх конфліктів та шкідливих звичок» Нейл Фьоре


В оригіналі книга американського психолога, тренера Нейла Фьоре називається Awaken Your Strongest Self  - «пробуди своє найсильніше «Я». І саме методам пробудження найсильнішого Я та способам взаємодії з ним автор і присвячує свою працю. Він пропонує, наприклад, занурювати себе у стресові ситуації, щоби навчитися їм протистояти та отримувати із цього користь. Або брати на себе відповідальність та проявляти лідерські якості навіть у випадках, коли нам більш притаманним є відступити. Нейл Фьоре дає чіткі та переконливо обґрунтовані рекомендації з досягнення усіх зазначених у назві завдань. Водночас спосіб їх досягнення є дуже широким – від спеціальних технік до суто психологічних вправ.

Переклад: Аліна Горбачова
Джерело: psychologies.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар