пʼятницю, 9 червня 2017 р.

Амелі Нотомб «Подив і тремтіння»


«В одному з імперських документів говориться,
що до імператора треба звертатися
з «подивом і тремтінням»

Насправді нам, європейцям, нічого не відомо про Японію. Навіть якщо ми читаємо купу книжок про цю країну, їдемо туди у подорож, вивчаємо напам’ять путівники та історичні довідки. Ми ніколи не будемо здатні осягнути країну, де сходить Сонце. Це наче інша планета. Там свої, тільки японцям зрозумілі правила та погляд на світобудову. І чужинцю там не місце, він не зрозуміє, не звикне, не підкориться, не перетвориться на японця.

Різниця у світоглядах Сходу і Заходу та конфлікти, які через це виникають – головна тема твору. Бельгійка Амелі, донька дипломата, народилася та зростала в Японії. Потім родина жила в багатьох інших країнах, але дівчина на все життя всотала в себе дух Японії, полюбила її культуру. Через роки Амелі повертається сюди, щоби працювати за контрактом в одній із великих корпорацій.

Разом із дівчиною читач проходить через всі незрозумілості, негаразди та приниження, які зазнає іноземка в японській компанії. Деякі речі для нас є відвертим порушенням прав людини, зловживанням службовим становищем та, чого там, відвертим хамством. А для японців міцна ієрархія, повага до тих, чия посада вища за твою – навіть не обговорюється. Ти не повинен скаржитися, не повинен висловлювати незадоволення, не повинен ображатися. Ти просто на тому місці, на якому ти є. Це твоє місце, і це нормально – все, що з тобою відбувається.

Амелі впродовж року (саме стільки тривав контракт) пристосуватися до всьго. Адже вона так симпатизує Японії! Це ж прекрасна країна! Дійсно так. Але для Японців. І для іноземців лише у випадку вивчення її багатої, давньої та унікальної культури. І Амелі повертається до Бельгії, де вирішує описати свої японські пригоди в книзі…

Роман побудований на реальних подіях із життя Амелі Нотомб.

Немає коментарів:

Дописати коментар