середу, 14 червня 2017 р.

Оса Ларссон: про релігійні жахи північної пустелі Швеції

  

Нове для себе ім’я серед шведських трилеристів я спочатку сприйняла з обережністю. І саме через те, що основною темою перших двох романів Оси Ларссон із серії про Ребекку Мартінссон є релігія. І обидва сюжети обертаються навколо цієї теми.

І в «Сонячній бурі», і в «Крові посеред літа» головний герой – священник (точніше у «Крові посеред літа» - жінка-священник), і обидва жахливо вбиті за загадкових обставин. Далі все за законами жанру: карна поліція Швеції розслідує справу офіційно, а паралельно власне розв’язування заплутаної задачі веде юристка Ребекка Мартінссон. Звісно ж, два канали слідства (офіційний та особистий) перетинаються, іноді конфліктують, проте завжди є іноді невідчутною допомогою один для одного. І завдяки такому тандему справи успішно розкриваються, моторошні таємниці виринають на поверхню, а винні отримують своє справедливе покарання.

На перший погляд – нічого незвичного. Утім доволі цікавою є фонова тема романів. Сюжет розгортається на півночі Швеції, у містечку Кіруна, що майже на кордоні з Фінляндією та Норвегією. Звідси в романі зустрічається багато власних фінських назв. Також є згадування про місцеві північні діалекти шведської мови, що є сумішшю фінської та шведської мов. Дуже цікаво показаний побут тих країв, світогляд людей, традиційні страви (оленина), предмети побуту (фінські санчата) тощо. Саме це поринання у малознайому культуру робить детективи цікавими та пізнавальними. Навіть про релігійні традиції північної території також доволі повно можна скласти враження під час читання.

Оса Ларссон сама зростала в Кіруні, її дідусь був тамтешнім священником, отже вона знає, про що пише. Окрім цього, згодом майбутня авторка отримала юридичну освіту в Уппсалі, що теж знайшло відображення у творах – головна героїня романів, Ребекка Мартінссон, працює у великій юридичній компанії. А завжди приємно, читаючи, відчувати, що тема твору розкрита професійно, із глибоким знанням нюансів.

Наступні романи серії обіцяють не менш захопливі історії та пригоди непосидючої Ребекки, проте більше релігії у такому обсязі не буде ;-) Продовжу читання.

Немає коментарів:

Дописати коментар