середа, 23 серпня 2017 р.

Шарі Лапена «Подружжя по сусідству»


Мене вже не дивує, коли людина наукової професії стає письменником. Як показує практика читання таких авторів –практичний досвід йде тільки на користь їхнім творам. Тут хочеться переказати вітання Тесс Ґеррітсен із її медичними трилерами.

Шарі Лапена окрім того, що є доволі відомою в Канаді письменницею, має за плечима й великий досвід адвокатської практики. Поки що я знайома лише з одним романом адвокатеси, проте не маю сумнів щодо вдалого застосування юридичних та (мабуть) кримінальних знань у своїх книгах.

Минулорічний роман авторки «Подружжя по сусідству» одразу став бестселером. Мабуть, цьому посприяла й тема: викрадення дитини. В усьому світі кіднепінґ – це дуже серйозний злочин, і подібні історії завжди викликають потужний резонанс у суспільстві. Саме цю «приманку» й використала у своєму психологічному трилері пані Лапена.

Сюжет класичний: у подружжя з будинку викрадають шестимісячне немовля, мати перебуває в глибокому шоці, батько засмучений та сердитий на поліцію за те, що вони начебто не надто ретельно шукають дитину. Про викрадення ми дізнаємося буквально на другій сторінці, а решта книги – це розслідування злочину. Цікаво, що в романі власне перебіг дій поліції та детектива Ресбака зокрема, що веде справу, не деталізований. Читач розуміє, що триває слідство, наведені навіть кілька сцен допитів підозрюваних, проте головна увага в оповіді приділяється життю всіх задіяних героїв. Як вони поводяться, про що думають, як розмовляють одне з одним, де бувають, що роблять мало не кожної хвилини. І таким є задум, гадаю, не тому, що роман є, усе ж таки, психологічним трилером, а не поліцейським. Завдяки такому акценту в книзі ми маємо усвідомити, що за будь-яким кримінальним вчинком стоїть людський чинник. Ми можемо прожити з людиною багато років, але так і дізнатися про неї всього.

Приблизно в середині роману винуватець викрадення дає про себе знати прямим текстом. Але не варто поспішати та незадоволено відкладати книгу. Насправді, усе тільки починається. І злочинець поки що не розуміє, що сам потрапив у пастку, яку йому задовго до викрадення дбайливо підготували. І це він також є жертвою в усій жахливій ситуації, що склалася…


Немає коментарів:

Дописати коментар