пʼятниця, 25 серпня 2017 р.

Цікаві книжкові новинки до Форуму видавців 2017: нон-фікшн

З 13 до 17 вересня у Львові відбудеться 24 щорічний Форум видавців. Фокусна тема цього року – «Точка творення».

Я уважно вивчала новинки видавництв, що готуються до Форуму, і вибрала кілька книжок, які для мене є найцікавішими. Звісно, планую їх придбати.
Мій вибір:

Кубі Ґабріела «Ґендер: виклики та загрози»


Видавництво: Мандрівець
Рік видання: 2017 р.
Перекладачі: Олеся Степанишин, Софія Матіяш, Ольга Джумало
Переклад з: Німецька мова

Книга розтлумачує одне із віянь постпостмодернізму: поширення ґендерної ідеології. З її сторінок ви дізнаєтеся, якими є витоки поняття «ґендер» і що становить його ідеологічні підвалини. Наслідками впровадження засад ґендерної ідеології в законодавчу практику й життя будуть занепад культури, розхитування основ сім’ї, усунення моральних норм, що регулюють сексуальну сферу, падіння народжуваності. Зазіхання держави на виховання дітей призведе до створення “нової ґендерної людини” – податливої на будь-які суспільні технології та маніпуляції. Невідворотним результатом цього стане демографічна зима та руйнування Західної цивілізації.

Вільгельм Шмід «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо» 

 

Видавництво: Книги-ХХІ
Рік видання: 2017 р.
Художник: Анна Стьопіна
Перекладач: Олександра Мельник-Подолян
Переклад з: Німецька мова

 

Чи можна віднайти щось позитивне у старінні? Сучасний німецький філософ Вільгельм Шмід пропонує власний погляд на це питання. Найбільшим надбанням років він вважає можливість досягти психологічної рівноваги. У своїй книжці В. Шмід пропонує читачеві долучитися до спроби віднайти 10 кроків до душевного спокою, спираючись на спостереження, досвід та міркування.

Джо Диспенза «Керуй своєю підсвідомістю»



Видавництво: BOOKCHEF
Рік видання: 2017
Перекладач: Ірина Павленко

Мабуть, кожна людина в якийсь момент із жахом усвідомлює, що втратила здатність радіти. Відчувати радість щодня, щохвилини, щосекунди, тобто плекати в собі це почуття, незалежно від зовнішніх обставин. І тепер, щоби почуватися щасливою, доводиться заповнювати порожнечу всередині придбанням нової автівки, нових меблів, нового будинку тощо. Але ж це не має тривалого ефекту. До того ж, зізнаймося собі, ми витрачаємо безліч сил на те, щоб удавати із себе людину, яку, на нашу думку, сприйматиме суспільство. Як змінити своє життя, як зробити так, щоб не залежати від середовища, а бути по-справжньому успішним, щасливим і жити у злагоді зі своїм Я? Відповіді на ці запитання ви знайдете у цій книзі. Її автор Джо Диспенза — знаний дослідник, спеціаліст із хіропрактики — розповість про особливості людського мозку і підсвідомості, а також навчить, як перепрограмувати свідомість і досягти докорінних змін у житті.

Малколм Гладуелл «Поворотний момент. Як дрібні зміни спричиняють великі зрушення»

 

Видавництво: Клуб сімейного дозвілля
Рік видання: 2017 р.
Перекладач: Фролов Т.
Переклад з: Англійська мова

 

Малколм Гладуелл — поп-соціолог і журналіст The Washington Post і The New Yorker, якого називають «найбільш оригінальним американським журналістом». Модні тренди, товари, інформація, ідеї — це віруси. Не вірите? У сучасному світі вони поширюються саме так, охоплюючи мільйони людей та перетворюючись на справжні соціальні епідемії. Малколм Гладуелл пояснює, чому ми так любимо копіювати поведінку інших і чому взагалі сучасне людство надзвичайно залежне від подібних до себе. Наука маніпуляції функціонує дуже підступно, але результативно. «Поворотний момент» — блискуче дослідження про те, як поширюються соціальні епідемії та як вони впливають на наше життя.

Тарас Лютий «Корабель шаленців»

 

Видавництво: Видавництво Старого Лева
Рік видання: 2017 р.
Художник: Омельченко Тетяна

 

У суспільстві впродовж усієї історії людства завжди були такі особистості, які своїм психоемоційним станом суттєво відрізнялися від загалу. Їх часом називали божевільними чи психічно хворими безумцями, але де межа між безумством та геніальністю? Іноді таких людей іменували юродивими, але чи не могли вони глибше за інших пізнати світ і наблизитися до святості? Мандрівка «Кораб­лем шаленців» є унікальною нагодою простежити історію розвитку і трактування понять шаленства, ейфорії, манії, екстазу, юродства, мудрості і дурості у літературі, живописі, психології, у суспільній та релігійній думці від античних часів до сьогодення — крізь різні культури та епохи. Книжка буде цікавою усім, хто захоплюється філософією, літературознавством, релігієзнавством, психологією, а зрештою — кожному, хто замислюється над людською природою і прагне глибше її пізнати.


Йелле Роймер «Homo urbanus»

 

Видавництво: Видавництво Жупанського
Рік видання: 2017 р.
Перекладач: Ярослав Довгополий
Переклад з: Англійська мова

 


Йелле Роймер - директор природничо-історичного музею в Роттердамі, професор Утрехтського університету, палеонтолог, автор багатьох монографій. У цій книжці він розмірковує над еволюцією людини, перспективами її розвитку та намагається, наскільки це можливо, спрогнозувати майбутнє людського виду, виходячи з мільйонів років історії життя на Землі. Яке майбутнє чекає на людство? Чи існуватиме наш вид через тисячу, десять тисяч, мільйон років? І якщо існуватиме, то в якому вигляді? Все вказує на те, що людство проживає останні блаженні часи індивідуалізму і попереду на нас чекає злиття в один грандіозний колективний суперорганізм, який мешкатиме в урбаністичних термітниках міст майбутнього, перші паростки яких ми вже сьогодні спостерігаємо на прикладі найбільших мегаполісів світу. Можливість виживання нашого виду лежить у площині перетворень і пристосування до навколишнього середовища, яке все сильніше змінюється під натиском штучної "другої природи". Майбутнє належить не Людині розумній, а Людині урбаністичній, так вважає Йелле Роймер і, ознайомившись з його аргументацією, з ним важко не погодитися. Ніщо не вказує на те, що еволюція мала на меті виникнення людини. І ніщо не вказує на те, що життя обертається навколо одного-єдиного індивідуума. То чому ж ми самі вважаємо себе такими важливими, такими унікальними? 

За матеріалами: Форум видавців

Немає коментарів:

Дописати коментар