пʼятниця, 18 серпня 2017 р.

Потенціал темпераменту: чому варто прочитати книгу Сьюзен Кейн «Сила інтровертів. Тихі люди у світі, що не може мовчати»

Мій огляд на книгу на порталі Mind

Як інтровертам досягти успіху в суспільстві, в якому панують екстраверти

Сьюзен Кейн – інтроверт «зі стажем». Упродовж усього життя вона відчувала упередження стосовно людей свого типу. Усе навколо створене для екстравертів: робочі місця, школи, релігійні установи. І через це інтроверти постійно відчувають себе «не такими», наче з ними не все гаразд. Як наслідок – втрата віри в себе, зниження енергії, небажання та, часом, неможливість реалізувати свої таланти.
Уже в дорослому віці, після набуття різного життєвого досвіду, авторка усвідомила, що інтроверсія має безліч переваг для роботи, підтримки дружніх та родинних стосунків. Пройшовши через усі соціокультурні стереотипи, Сьюзен зосередилася на ретельному дослідженні сили інтровертів, результати якого вона згодом описала в книзі «Сила інтровертів». Цю книгу було перекладено більше ніж 40 мовами, а у 2016 році вона вийшла українською у видавництві «Наш Формат».
Сьюзен Кейн до того ж є однією з співзасновників компанії Quiet Revolution LLC, що сприяє трансформації офісних просторів, роблячи їх більш адаптованими під різні психотипи, наприклад, забезпечуючи приватністю і конфіденційністю тих, кому це необхідно. 
Сучасний світ належить екстравертам. Принаймні, про це свідчать соціальні та психологічні дослідження. Багато десятиліть соціум переконував нас у тому, що запорукою успішного життя людини, її професійної та особистісної реалізації є активність, енергійність, комунікабельність, відкритість і вміння швидко заводити знайомства. Змалечку всі ми перебували в різних колективах (дитячий садок, школа, спортивні секції, піонерські табори тощо), де потрібно було себе «проявляти». І байдуже, хотіли ми цього чи ні. І ставши вже дорослими та ввібравши в себе нав’язаний ідеальний образ людини, ми надягали зовсім не властиві нам маски, які могли надійно захистити нас від зовнішнього осуду.
Сьюзен Кейн вирішила покласти край цьому шкідливому для психіки маскуванню та створила масштабний посібник з відновлення власної сутності.
Перша частина книги допомагає зрозуміти, як так взагалі відбулося, що культурним ідеалом у світі стала екстраверсія. Чому саме галасливі та активні любителі спілкування правлять балом? На це є цілком логічні пояснення: в історії поступово відбувався перехід від індивідуальної праці до колективної. Розвивалися корпорації, налагоджувалося масове виробництво товарів – у нових умовах потрібно було швидке групове мислення та дії. Час тривалих усамітнених роздумів безжально спливав.
Друга частина присвячена розмірковуванням з приводу природного єства людини. Чи дійсно ми маємо вільний вибір бути собою? Як на формування типу особистості впливає виховання та оточення? Авторка наводить доволі багато прикладів відомих людей, таких як Роза Паркс, Марсель Пруст, Чарльз Дарвін, Барак Обама, Том Хенкс та інших, хто зміг розкрити свій талант саме завдяки своїй інтроверсії.
У третій частині Сьюзен Кейн наводить приклади іншого ставлення до цих психотипів – цікаві приклади з азійської культури, де екстраверти не у фаворі.
І як же тепер із усім цим знанням жити? Як спілкуватися екстравертам та інтровертам? Як бути терпимими один до одного, вдало відшукувати та використовувати сильні риси тих та інших? Щодо цього є декілька практичних порад у четвертому розділі книги.
Вам сподобається, якщо: ви інтроверт, і вам постійно кажуть про те, що ви надто тиха, сором’язлива, некомунікабельна, малоактивна та позбавлені харизми людина.
Вам не сподобається, якщо: ви переконані в тому, що тільки «пробивні» люди досягають у житті успіху, а всі, хто «літає у хмарах» та віддає перевагу самоті – просто марно витрачають свій та ваш час.
Головна причина прочитати: інтроверсія – це не вирок, не діагноз і не вада. Це психологічний тип людини, не менш важливий та унікальний, ніж екстраверсія. Всі ми прекрасні й неповторні у своєму різноманітті. Кожен тип має свої особливості, які варто навчитися розрізняти та поважати. Для керівників усіх рангів книга важлива для кращого розуміння психології працівників, адже це значно полегшить вчасне виявлення та використання переваг того чи іншого психотипу.

Немає коментарів:

Дописати коментар