пʼятницю, 20 жовтня 2017 р.

Топ-10 книжок про песиків, які варто читати в рік Земляного Собаки

Наближається 2018 рік, який за китайським календарем належатиме Жовтому Земляному Собаці. Саме ця прекрасна тварина пануватиме в новому році. Тому саме в цей час варто прочитати про собачок, які увійшли в літературу. Я обрала 10 найбільш цікавих, на мій погляд, «собачих історій». Якісь із них я знаю з дитинства, а про певні мені тільки належить дізнатися. Тож читаймо разом!

1. «День пса» Каролін Ламарш
Каролін Ламарш є авторкою кількадесяти романів, повістей, есе і радіоп’єс. Вона є членом Королівської академії французьких мови і літератури Бельгії.
Роман Каролін Ламарш «День Пса» (1996) отримав найвизначнішу літературну премію Бельгії — імені Віктора Росселя. Це була перша книжка авторки, якій судилося закласти канон сучасного бельгійського роману в новелах.
Події у творі обертаються навколо начебто банальної ситуації: посеред автостради жене ошалілий собака. Однак кожен, хто це бачив, сприйняв образ через призму власних життя і проблем. Священик, далекобійник, гомосексуал, удова — для кожного Пес став точкою відліку нового самоусвідомлення.

2. «Мета і життя собаки» Брюс Кемерон
Для людини пес — вірний друг на десять, п’ятнадцять років. Проте господар для пса — це все його життя…
Цей пес народився вперше, щоб навчитися стерегтися людей і відчиняти двері. Однак хіба таке може бути призначенням? Юний Тобі піде, щоб повернутися золотистим ретривером Бейлі та зустріти свого хлопчика. У дивному світі людей на них чекають життєві уроки і безліч пригод. Але колись і це життя пса добіжить кінця, щоб… початися знову! Рятуючи, розшукуючи, втішаючи інших, собака знатиме, що колись знайде старого друга. І коли це станеться, зрозуміє: призначення пса — просто бути поряд…
Брюс Кемерон завжди мріяв стати письменником: свій перший «роман» з 26 сторінок він написав у початковій школі, а вже у шістнадцять надрукував оповідання у місцевій газеті. Відтоді кожного дня прокидався на світанку, щоб писати. І досяг небувалого успіху! Його захопливий і зворушливий роман «Життя і мета собаки» став бестселером USA Today, на цілий рік — абсолютним бестселером The New York Times, а 2017-го — новим фільмом кіностудії DreamWorks. Він нагадає «Чорного красунчика» розповіддю про відданість тварини і людини…

3. «Загадковий нічний інцидент із собакою» Марк Геддон
Світ п’ятнадцятирічного Крістофера Буна, хлопчика із синдромом Аспергера, обмежений власним будинком, школою для дітей з особливими потребами та найближчими сусідами. Найбільше у світі йому подобаються математика – за її логічність, собаки – за зрозумілість їх чотирьох емоцій та зоряне небо – за його незмінність і передбачуваність. Він підфарбовує червоним різнокольорову їжу і не зносить обіймів навіть власних батьків, бо будь-які доторки викликають у нього справжні страждання. Але розпочавши, як його улюблений Шерлок Холмс, розслідування вбивства сусідського пуделя, він наважиться на мандрівку, що переверне життя його та його батьків...

4. «Трое в лодке не считая собаки» Джером К. Джером
Гумористична повість, що являє собою своєрідний звіт про поїздку на човні Темзою між Кінгстоном та Оксфордом трьох друзів (реальні люди) та песика Монморансі (вигаданий персонаж).

5. «Собачье сердце» Михаил Булгаков
Сатирико-фантастичний роман. Книга була написана 1925 року, але не видана (через вплив Лева Каменєва). Згодом Булгаков написав п'єсу за мотивами твору і 1926 року намагався поставити ії в Московському художньому театрі. Але спектакль було скасовано після того, як рукопис і копії були конфісковані ОГПУ.
Перша публікація в світі відбулася 1968 року одночасно в журналі «Грані» (Франкфурт) та в журналі Алека Флегона «Студент» (Лондон). І лише 1987 року повість була видана в СРСР, через понад 60 років після її написання.

6. «Собака Баскервілів» сер Артур Конан-Дойль
Один із найвідоміших детективних романів, де головними героями є приватний детектив Шерлок Холмс та його друг доктор Вотсон.
Усе почалося з того, що 1900 року Артур Конан-Дойль повертався до Британії з південної Африки після англо-бурської кампанії. На поромі він познайомився з військовим кореспондентом «Дейлі Експресс» Робінсоном Флетчером. Через рік у Норфолку вони зустрілися знову. Робінсон розповів Конан-Дойлю легенду про собаку, якого називали Чорним Дияволом. Письменник вирішив узяти за основу цю легенду, аби створити яскравий та динамічний твір.

7. «Каштанка» Антон Чехов
Уперше оповідання опубліковано в газеті «Новое время» на Різдво 1887 року під назвою «В учёном обществе».
Особисто я в дитинстві завжди плакала, коли читала цю зворушливу та невибагливу книжечку. А ви?

8. «Вірність» Іван Котовенко
З інтерв’ю з автором:
«Спонукало мене спілкування з моїм песиком Поршем. Задум з’явився, коли Поршу виповнилося понад десять років. Свого часу я багато читав про собак із того, що знаходив в Інтернеті, а також публікації в друкованих виданнях. То ж в мене з’явилась думка, а чому б не написати книгу про собак, в якій викласти історію взаємовідносин людини і собаки, поділитись історіями як люди проявляли вдячність до своїх чотирилапих друзів, розповісти про свого Порша, додати до книжки трохи гумору? Тобто зробити книгу такою, яка була би цікавою і читабельною не тільки для тих, хто має домашніх улюбленців, але і для тих, хто тільки планує придбання собаки.
Після того, як книга була видана, я отримав чимало відгуків від читачів: і від власників тварин, і від тих, хто тільки планує завести улюбленця. Читачі не приховували своїх емоцій та писали слова вдячності і захоплення. Казали: «Побільше б таких книжок». Я їм також вдячний за добрі слова».

9. «Флаш» Вірджинія Вулф
«Але все не так просто, все складно. Якщо він кусав містера Браунінґа, він кусав і її. Ненависть – це не ненависть; ненависть – це також любов».
Це захоплива біографія спанієля поетеси Елізабет Баррет-Браунінґ, у якій постає питання, що означає бути собакою – і бути людиною. Що б не писала Вірджинія Вулф, вона завжди створює класичне, легке, англійське есе, повне іронії та найточніших спостережень над людиною та світом.

10. «Пёс, который изменил мой взгляд на мир. Приключения и счастливая судьба пса Наузада» Пен Фартинг
Світовий бестселер, що не залишає байдужим жодного любителя тварин. Автор отримав премію «Людина року 2014» за версією CNN за свою благородну діяльність з урятування бездомних тварин.

Джерела:
Видавництво Анетти Антоненко
Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля"
Вікіпедія

3 коментарі:

  1. а ще є неймовірно прекрасна книга, написана від імені собаки Енцо і називається вона The Art of Racing in the Rain. книга, яка мене вразила до глибини душі, найпрекрасніша книга про собак, яку я коли-небудь читала. Дуже-дуже-дуже раджу!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую! Не знала про таку, піду шукати інформацію та й саму книжку!

    ВідповістиВидалити